Zdravstveno smeštajni objekti

specijalna-bolnica-u-sokobanji-smestaj

Osim hotela u Sokobanji je takođe primamljiv smeštaj koji je između hotelskih i zdravstvenih ustanova. Kako najčešći razlog dolaska u banju su lekovite vode i mogućnosti rehabilitacije i oporavka koristeći prirodne lekove koje nudi ovo mesto, tako su se u Sokobanji razvili i posebni tipovi smeštajnih kapaciteta, koji nude i zdravstvene usluge. Postoje tri takva objekta Prirodno lečilište Banjica koja je prvenstveno hotelijerski objekat i dve specijalne bolnice, od kojih se jedna može posetiti i bez lekarskog uputa, međutim njihova dominantna uloga je bolnička, a ne hotelijerska.

Prirodno lečilište Banjica, koja se naziva još i specijalnom bolnicom ima 270 ležajeva koji su raspoređeni u predivnim apartmanima, dvadeset dvokrevetnih soba i 70 trokrevetnih veoma dobro uređenih soba. Sve sobe su opremljene najsavremenijom tehnikom kupatilom i terasom. Lečilište Banjica poseduje od dodatnih sadržaja restorane, letnje bašte, teretanom i sportskim terenima.

Ono što je specifično ipak za ovu ustanovu i što je razlikuje od običnih hotela je to što se u njenom sastavu nalazi i posebna zdravstvena služba. Služba za zdravlje prirodnog lečilišta specijalizovana je za davanje dijagnoze i terapijsko lečenje oboljenja disajnih organa, ali i nervnih oboljenja, te koštano zglobnih oboljenja.

Prirodno lečilište Banjica, dakle leči: bronhitis, astmu, pruža kupanje u termalnoj vodi, kompletnu fizikalnu terapiju i inhalacije. Ono što je prednost Banjice jeste do što je ona udaljena 500 metara od urbanističkog centra Sokobanje, pa je idealna za turiste koji žele mir i odmor od buke.

U posebne programe hotela – lečilišta Banjica spadaju: Individualni gosti, Banjsko lečenje, Rekreativna nastava, Sportski turizam i posebni programi poput novogodišnjih.

Specijalna bolnica Sokobanja, specijalizovana je za dijagnostikovanje, lečenje i rehabilitaciju od svih oblika kako specifičnih tako i nespecifičnih oboljenja respiratornog sistema, tj. Disajnih puteva. Ova bolnica ima svoj komercijalni i svoj nekomercijalni deo. Što znači da čak i oni koji ne dobiju lekarski uput za ovu ustanovu, mogu da odsednu u bolnici ukoliko im to pomaže. Takođe to znači da je ova bolnica dostupna i onima koji ne koriste zdravstveni sistem naše zemlje, dakle stranim gostima.

Specijalna bolnica Sokobanja je osnovano još 1977. godine, kad a je utvrđeno da vazduh i lekovite vode ovog podneblja mogu pomoći za rešavanje bolesti sistema za disanje. O kvalitetu ovo ustanove najbolje govori činjenica da u njoj radi 150 medicinskih radnika različitih specijalnosti, ali i da poseduje najsavremeniju opremu. Za ispitivanje pluća i srca koristi se veoma složena kompljuterska tehnologija, a u sastavu bolnice nalaze se i biohemijska labaratorija, rengen kabinet, stacionarni deo…

U sklopu bolnice sproovode se programi odvikavanja od pušenja, wellness i fitness programi, regulacija telesne težine, a sve u cilju rehabilitacije čitavog organizma. Čuveno tursko kupatilo Amam je u sklopu ove ustanove.

Medicinski kvalitet potvrdilo je Ministarstvo zdravlja Srbije, a bolnica je u sastavu Medicinskog fakulteta u Nišu.

Za sve one koji boluju od astme, bronhitisa, bronhiektazije, pneumonije, i sličnih oboljenja boravak u Specijalnoj bolnici Sokobanja, sa ili bez lekarskog uputa biće sigurno od pomoći.

Treća zdravstvena ustanova koja se nalazi u sokobanjskoj opštini je Specijalna bolnica Ozren. Ona iako poseduje smeštajne kapacitete, nije namenjena za komercijalne svrhe. Dakle, za boravak u ovoj bolnici neophodan je lekarski uput. Specijalnost ove ustanove je lečenje kao i u bolnici Sokobanja sistema za disanje, naročito bolesti pluća sa opstrukcijom – dakle sa sužavanjem disajnih kanala. Takođe u Bolnici koja se nalazi na planini Ozren leče se i kardiovaskularna i očna oboljenja.

Bolnica Ozren služi se isključivo prirodnim, lekovitim faktorima, a njeno osoblje prati nanovije trendove i koristi najnovije metode balneo – klimatologija.

Ovo je najstarija zdravstvena ustanova u Sokobanji koja ima više od 70 godina staža. Kada je otvorena u njoj su se lečili i oporavljavi pripadnici žandarmerije. Danas broji 270 ležajeva koji su podeljeni u muške i ženske sobe, a po uspešnosti izlečenja nalazi se na samom vrhu ustanova u Evropi. Specijalnu bolnicu Ozren godišnje poseti i u njoj se leči više od 2 000 pacijenata, o kojima brine 160 medicinskih radnika.

Bez obzira da li je u komercijalne svrhe ili nije i ove ostanove treba da se ubroje u bitne smeštajne objekte Sokobanje koje ugoste veliki i znatan broj turista u Sokobanji.

Dakle za sve koji imaju ozbiljnijih zdravstvenih problema najviše se preporučuje da odsednu baš u ovakvim ustanovama, gde su u stalnoj blizini lekara i gde mogu dobiti najbolje savete o tome kako se oporaviti.