Hoteli u Sokobanji

sokobanja-hoteli

Početak hotelijerstva u Sokobanji desio se poprilično rano u modernom vremenu. 20.  vek pamti dva velika i strašna svetska rata, a na našim prostorima još i dva Balkanska rata, međutim to je bio je i vek velikih dostignuća i izgradnje, dakle, ma koliko apsurdno ovaj vek je vek rušenja, uništavanja, ali i obnove i izgradnje.  Tako je početkom ovog, 20. veka sagrađen i prvi hotel u Sokobanji.

Prvi hotel, u savremenom shvatanju te reči zvao se Evropa, a izgradio ga je veliki trgovac i uspešan Sokobanje Velja Milenković. On se upisao u istoriju jer je prepoznao turistički potencijal banje s početka 20. veka, kada i Sokobanja se ubrzano razvija i osavremenjuje. U doba kada se gradi hotel, sređuju se i infrastrukturni objekti u ovom mestu. Sokobnja dobija vodovod, kanalizaciju, uvodi se električna energija, takođe i javna rasveta. To doba je doba i uređivanja parkova, izletišta, obnavljanja izvora. Zato i ne čudi odluka pametnog trgovca da baš u ovom mestu izgradi hotel. Hotel Evropa, danas je renoviran i poznat kao konačište Park.

Konačište Park ima 26 postelja i zajedno sa hotelima Zdravljak i Turist pripada hotelsko – turističkom preduzeću Lepterija. Preduzeće Lepterija svoj naziv je dobilo po izuzetnom i nadaleko čuvenom po lepoti izletištu u Sokobanji. Kada se govori o luksuznom smeštaju u ovoj banji sinonim za njega su svakako objekti Lepterije.

Firma Lepterija ima ukupno 684 ležaja, dakle približno 700 turista može u istom momentu da boravi u banji samo u objektima ove kompanije, zato ona predstavlja centralni deo smeštajnih objekata u Sokobanji, a ima i svoju istorijsku vrednost. Osim konačišta Park, hoteli su izgrađeni posle II svetskog rata.

Hotel Zdravljak raspolaže sa približno 400 mesta, u sobama koje su renovirane i prilagođene savremenom dobu, sa svim uređajima bez kojih čovek u 21. veku ne bi mogao. Tv prijemnici, frižideri, dovoljan broj utikača, čine da sobe u ovom hotelu budu zaista odgovarajuće i za najzahtevnije goste.

Pored dobro opremljenih i lepo estetski uređenih soba, hotel u svojoj ponudi takođe ima i veoma negovan park, o kom se sa velikom brigom staraju rukovodioci parka. Ovaj park se osim urednošću diči i velikim bogatstvom stabala, zelenila i cveća. Upravo par oplemenjuje ambijent u okolini hotela, što gostima svakako prija.

Za one koji uživaju u sportu, hotel nudi dva bazena, kuglanu, teniske terene, streljanu, i otvorene terene za razne sportove. Ponuda hrane u hotelu je veoma bogata i raznovrsna. Tako da gosti osim pansionskih obroka mogu da uživaju i u pravim kulinarskim umetničkim delima.

U hotelu Zdravljak možete da birate između standardnog dela koji je nešto povoljniji i renoviranog dela koji se dolikuje modernim nameštajem. Cene smeštaja u hotelu su veoma pristupačne za sve goste. Ovaj Hotel broji i najveću posećenost u Sokobanji.

Treći deo društvenog preduzeća Lepterija je hotel Turist. Ovaj hotel u hotelijerskom rangoranju označen je sa tri zvezdice.  Sa 105 ležaja i dva apartmana ovaj hotel se posebno diči svojom prelepom terasom, aperitiv barom i restoranom. Takođe svi koji se odluče za hotel Turist imaju mogućnost da koriste, bazene, saunu, sportske terene i ostale objekte hotela Zdravljak jer oba hotela pripadaju istom preduzeću.

Među hotelima B kategorije nalaze se hoteli: Sunce, Banjica i Moravica. Svi ovi hoteli u Sokobanji sagrađeni od 1975. d0 1980. godine, tako da imaju i svoju istorijsku vrednost kao spomenici arhitekture tog doba u Sokobanji, ali i Srbiji.

Hotel Moravica nalazi se pored reke Moravice po kojoj je dobio i ime. U blizini je planine Ozren, pa je ućivanje u šumovitom pejzažu ove planine dostupno svima koji se opredele za smeštaj u hotelu Moravica. Iako kategorisan sa dve zvezdice, spokoj i mir koji osete svi gosti koji se oodluče za ovaj hotel vredi 5 zvezdica. Hotel raspolaže sa oko 200 ležajeva koji su raspoređeni u jednokrevetnim i dvokrevetnim sobama, te apartmanima. Ono što širi ponudu ovog hotela su dva restorana, dva aperitiv bara, salon za bankete i kongresna sala.

Hotel koji nosi naziv Sunce ima mogućnoost da ugosti 184 gosta u istom momentu, jer ima toliki broj  ležajeva. Zanimljivo arhitektonsko rešenje za ovaj objekat, prelepa bašta, pogled na prirodu Sokobanje, uredne i renovirane sobe, sala za seminare i sastanke, te sauna i teretana koje su dostupne gostima ovog hotela, čine Sunce jednim od veoma posećenih objekata u Sokobanji.